Ο Άκης Δείξιμος είναι ο άνθρωπος κλειδί για πολλά πράγματα. Βρίσκεται πίσω από τραγούδια επιτυχιάρες, από τους στίχους έως τη μουσική, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει πάρει τη γνώριμη θέση του, ως καθηγητής φωνητικής στο X Factor.

Άκης ΔείξιμοςΤο φέραμε από εδώ, το φέραμε από εκεί, βρεθήκαμε όμως στο χώρο διοργάνωσης του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σόου. Μιλήσαμε για την επικαιρότητα, για τη ζωή του, για τον αγαπημένο του αδερφό, αλλά και για πολλά ακόμα…

Συνέντευξη: Ηρώ Τζημίκα

Ο Άκης έχει αναλάβει την προετοιμασία της ομάδας της Πέγκυς Ζήνα. Έχει μεγάλη προϊστορία στο συγκεκριμένο παιχνίδι και ξέρει ότι κάθε φορά τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα. «Όταν επιλέγεις να κάνεις X Factor και να βρίσκεσαι από πίσω σε μία τόσο μεγάλη παραγωγή, σημαίνει ότι είσαι αποφασισμένος του να αφιερώνεις πάρα πολλές ώρες από τη ζωή σου και ότι θα μειώσεις τον προσωπικό σου χρόνο στο μηδέν, για να γίνει το καλύτερο δυνατό και να παρουσιαστεί κάτι αξιοπρεπέστατο στην τηλεόραση. Εγώ αναλαμβάνω τα παιδιά ώστε να είναι έτοιμα μουσικά και να βγει κάτι άρτιο. Φυσικά με ενδιαφέρει όπου βάζω την υπογραφή μου, να τιμάω και το όνομα μου. Πόσο μάλλον όταν είμαι και στην ομάδα της φίλης μου, Πέγκυς».

Στα πρώτα X Factor τον είχε προτείνει ο Γιώργος Θεοφάνους και στις δύο από τις τρεις φορές που υπήρξε coach, οι ομάδες του κέρδισαν!

Στα τόσα χρόνια που ασχολείται, έχουν περάσει άπειροι νέοι από τα χέρια του. Στην ερώτηση κατά πόσο έχουν αλλάξει οι τραγουδιστές σήμερα, μου απαντάει… «έχει αλλάξει η μουσική και τα παιδιά πλέον συμπεριφέρονται ανάλογα με τα ακούσματα τους. Γιατί κακά τα ψέμματα ο νέος τραγουδιστής μοιάζει στα πρότυπα που ακολουθεί. Οπότε αφού άλλαξαν αυτά, έτσι έχουν αλλάξει κι αυτοί. Αυτό όμως με κάνει κι εμένα κατευθείαν από δάσκαλο, μαθητή, γιατί κι εγώ μαθαίνω όλα αυτά που συμβαίνουν. Έχει γενικότερα πολύ έρευνα και ψάξιμο».

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από κάποιο νέο παιδί ή μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον ακουστικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει και μπορώ να το πω, είναι για παραγωγές που γίνονται από νέους ανθρώπους και κάνουν τρομερή δουλειά σε αυτές. Δηλαδή ορισμένες παραγωγές φτάνουν το επίπεδο εξωτερικού».

Όσον αφορά το περιβόητο «πακέτο» που πρέπει να έχει ο νικητής, μου τονίζει ότι το βασικότερο από όλα είναι η πολλή δουλειά. «Δουλειά κι αυτοσυγκέντρωση. Φέτος τους έχω συμβουλέψει, αν θέλουν να προχωρήσουν και να πάνε παρακάτω, να μη δίνουν σημασία ακριβώς στο τι θα τους πει ο κάθε κριτής στην τηλεόραση. Η δουλειά τους είναι να κάνουν focus στα τραγούδια τους, να δουλεύουν μεθοδικά και να δουν πόσο καλύτερα θα το παρουσιάσουν».

«Έχουμε κάνει λάθη ως ομάδα. Παράδειγμα έχει τύχει να ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή για τον τόνο ενός τραγουδιού και να το αποφασίζουμε την ημέρα του σόου τι θα γίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά είναι πολύ ανήσυχα και έχουν ανασφάλεια. Αυτό δημιουργείται από τα σχόλια των κριτών, αν δηλαδή είναι άσχημα και φυσικά για το αν θα φύγουν ή όχι στο τέλος της βραδιάς», συμπληρώνει. 

Πάντως όπως έχουμε προσέξει κανένας από τους νικητές των παλαιότερων talent shows δεν είναι στο προσκήνιο. Ο Άκης μου έχει την απάντηση γι’αυτό…  «Νομίζω ότι υπάρχει μία παγίδια σε αυτά. Βρίσκεσαι τόσο εκτεθειμένος στην επιφάνεια και ταυτόχρονα σε ξέρουν όλοι. Κάποια στιγμή με το που τελειώσει η τηλεόραση υπάρχει ο χρόνος που απλά χάνονται. Αυτό ψυχολογικά τους δημιουργεί πρόβλημα στο πως δουλεύουν μετέπειτα. Ο μόνος υπεύθυνος ώστε να πετύχεις αυτά που θέλεις, είναι ο εαυτός σου. Οπότε αν τα παιδιά βάλουν στόχο για το παρακάτω και δεν μείνουν μόνο ότι τώρα είμαστε στο X Factor και την αναγνωρισημότητα, θα προχωρήσουν, αλλιώς πολύ δύσκολα».

Η φετινή του ομάδα διαθέτει έντονες προσωπικότητες και καλούς τραγουδιστές. Ο κάθε ένας είναι μία κατηγορία. «Με τον Πιλάτο ρίχνουμε αρκετό γέλιο στο στούντιο γιατί του συμβαίνουν κάποια πρωτόγνωρα πράγματα. Η Νωαίνα έχει μία άλλη φιλοσοφία και καμιά φορά την προσγειώνουμε στην ελληνική πραγματικότητα κι αυτό είναι κάπως αστείο».

Λίγα λόγια τους «μαθητές» του, ξεκινώντας από το κορίτσι της παρέας: «Η Νωαίνα είναι μία ιδιαίτερη περσόνα. Είναι ένα καλλιτεχνάκι κι έχει δίκιο να την χαρακτηρίζει έτσι η Πέγκυ Ζήνα. Πέραν του ότι είναι καλό παιδί, έχει ορισμένα πράγματα που πολλές φορές δεν τη βοηθούν. Ώρες ώρες σκέφτεται από πολλές μεριές κάτι και χάνει τον ρυθμό και τον ειρμό της έως ότου φτάσει στον στόχο. Αυτό πρέπει να το πολεμήσει άμεσα, ειδικά τώρα που ξεκινάνε τα διπλά live. Είναι ένα καλό πλάσμα και πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μόνο στις ικανότητές της».

«Ο Πιλάτος είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής. Ερασιτέχνης μεν αλλά όλη η διαδικασία γίνεται πιο γλυκιά μαζί του. Προσπαθώ γενικότερα να τον βγάλω από τα στάνταρ στα οποία έχει τοποθετήσει τον εαυτό του, γιατί οι δυνατότητές του είναι περισσότερες από αυτές που ο ίδιος νομίζει».

«Ο Πιτσάνης είναι ο πλέον συνεργάσιμος της παρέας. Έχει καταλάβει ότι τον μεταχειριζόμαστε σωστά και ότι έχουμε κάνει μαζί σωστές επιλογές στο ρεπερτόριό του. Οπότε μας βοηθάει κι αυτός με την σειρά του, γιατί μας δείχνει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη. Έτσι πηγαίνει ακόμα καλύτερα».

Πιστεύει ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά ότι ήρθαν σε ένα τέτοιο παιχνίδι κι ότι αυτό που μένει είναι η κάθε τους εμφάνιση και το κάθε τους τραγούδισμα, οπότε σε γενικές γραμμές, η τηλεόραση παίζει ρόλο γιατί αυτά που θα τραγουδήσουν, αυτά θα μείνουν!

Όσον αφορά τον Άκη Δείξιμο:

Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι σε μουσική και στίχους του Φοίβου μαζί με ένα πολύ ωραίο video clip, σκηνοθετημένο από τον Χρήστο Μάστορα. Δεν σταματάει όμως εδώ καθώς πολύ σύντομα θα έρθει κι ακόμα ένα τραγούδι!

Η πιο μεγάλη του επιτυχία σε τραγούδι ήρθε με το «Κάντην» σε συνεργασία με τον Tus. «Αυτή ήταν η πρώτη μου συνεργασία με τον Φοίβο ως τραγουδιστής, άσχετα όμως που συνεργαζόμαστε 16 χρόνια μια και στα περισσότερα τραγούδια του κάνω τα backing vocals. Ήταν κάτι διαφορετικό για μένα, αλλά έτσι γνώρισα και πτυχές του εαυτού μου που δεν τις ήξερα. Αυτό είναι η δουλειά μας, μια πρόκληση και τη δέχτηκα. Μέσα από αυτό με γνώρισε και το νεανικό κοινό και κέρδισα μπορώ να σου πω ακόμα πιο πολλά».

Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για τον Άκη, είναι ότι μπορεί και ζει από αυτή τη δουλειά κι ότι μέσα από όλο αυτό δοκιμάζει νέα πράγματα. Η πρώτη του δουλειά λεγόταν «Καληνύχτα Ιωάννα» το 1998 κι είχε γράψει όλη τη μουσική σε εκείνο το CD «Αποδράσεις μυστικές». Η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά λεγόταν «Πάλι νύχτωσε» σε μουσική και πάλι δική του κι ο τρίτος δίσκος λεγόταν «Διάβασε τα μάτια μου» που κυκλοφόρησε το 2009.

Πρότυπό του από μικρός, υπήρξε ο Αντώνης Βαρδής, ο οποίος ήταν θείος και νονός του. Γι’αυτό το λόγο έμαθε κιθάρα και γιατί ζήλευε το πώς έπαιζε και το πώς έγραφε εκείνος δικά του τραγούδια…

«Επιμένει» να είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Κώστα Δόξα κι από τα παιδικά τους χρόνια έχει να θυμάται τα καλύτερα. «Ήταν το καλομαθημένο μας. Κι εγώ ως μεγάλος αδερφός φρόντιζα να του γίνονται όλα τα χατίρια. Πολλές σκανδαλιές, πολύ γέλιο. Υπήρξαν τα πιο όμορφα χρόνια. Έχει συμβεί μάλιστα καθώς είμαστε επί σκηνής, να κοιτάμε ο ένας τον άλλον και να κλαίμε από τα γέλια. Προφανώς δεν αρθρώσαμε ούτε μισή λέξη στο τραγούδι που πήγαμε να πούμε».

Έχει κάνει σπουδές στην κλασσική, αλλά και την ηλεκτρική κιθάρα. Στα εφηβικά του χρόνια είχε μπάντες κι έχει αγγίζει σχεδόν όλα τα είδη μουσικής. Από jazz μέχρι rock. Στα 16 του πήρε το πρώτο μεροκάματο δουλεύοντας νύχτα, ενώ από τα 11 του βρίσκεται μέσα στα στούντιο.

Τα πρώτα τρία τραγούδια που έγραψε, είχαν δοθεί στην τότε Warner Music και την τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη! Μετά από αυτό έβγαλε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά.

Ένα τραγούδι που τον αντιπροσωπεύει αυτό το διάστημα είναι το «Στο αντίθετο ρεύμα». «Ώρες ώρες δεν προχωράω συμβατά. Κάνω με πολύ πάθος αυτό που νιώθω. Είτε στην προσωπική μου ζωή, είτε στα επαγγελματικά μου. Ακόμα κι αν νιώσω ότι ξεπερνάω τα όρια μου και φτάσω εκεί που λέμε στο αντίθετο ρεύμα».

Μερικά χαρακτηριστικά του… «Είμαι σχεδόν πάντα καλοπροαίρετος κι αυτό έχει και το κακό του. Μπορεί κάποιες φορές να είμαι περισσότερο αφελής σε κάποια θέματα και να μην προσέξω το κακό που γίνεται, γιατί δεν θα δώσω σημασία. Επίσης είμαι ξεροκέφαλος κι όταν έχω κάτι κατά νου, είναι έτσι όπως θα το πω. Δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά, είναι αυτό! (γέλια) Έχω και μία μανία με τους ζυγούς αριθμούς επίσης, οπότε μπορείς να το πεις ότι αγγίζω τα όρια του ψυχασθενή. Γι’αυτό δεν μου αρέσει και το μπάσκετ. Δεν μπορώ όταν το παιχνίδι τελειώνει με μονούς αριθμούς για σκορ!» (γέλια)

Πιστεύει ότι ο πόνος που δημιουργείται από τον έρωτα και γίνεται τραγούδι, τις περισσότερες φορές «πουλάει». Ακριβώς επειδή τον τραγουδάμε κι αγγίζει εύκολα το κοινό και γιατί μιλάει για πράγματα που έχουν ζήσει όλοι, λίγο-πολύ.

Έχει βρει τον έρωτα, είναι πολύ ευτυχισμένος μαζί με την κοπέλα του και φυσικά η ίδια αποτελεί πηγή έμπνευσης γι’αυτόν!

Το μήνυμα του Άκη Δείξιμου προς τον κόσμο: «Είμαι της άποψης του ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Έτσι οι δύσκολες καταστάσεις ήρθαν την κατάλληλη εποχή για να δυναμώσουμε, να μάθουμε από τα λάθη που κάναμε και να γίνουμε πιο σοφοί. Δυστυχώς υπήρξαν περίοδοι που καλομάθαμε, που γίναμε πολύ πλούσιοι, που μάθαμε κιόλας «άσχημα» κι ίσως η σφαλιάρα η οποία τρώμε είναι για να μας αφυπνίσει. Ας πάρουμε ότι μπορούμε να πάρουμε από όλο αυτό, μήπως μάθουμε τελικά και γίνουμε καλύτεροι». 

Στις 29 Ιουνίου μπορείτε να τον πετύχετε στο «Γαλάζιο» και συγκεκριμένα στην παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου θα βρεθεί live επί σκηνής με τον αδερφό του, Κώστα Δόξα, αλλά και τους Ντρούλιας Brothers.

Αφήστε το σχόλιό σας