gary moore
Gary Moore

Ο Robert William Gary Moore, γνωστός ως Gary Moore, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μουσικούς της blues και γεννήθηκε στο Μπέλφαστ (Belfast) της Β. Ιρλανδίας.

 

Η καριέρα του ξεκίνησε την δεκαετία του 1960. Ο ίδιος συνεργάστηκε με καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Phil Lynott και Brian Downey, από τα χρόνια του στο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα να γίνει μέλος δύο φορές στο ιρλανδικό rock συγκρότημα  Thin Lizzy. Εκτός από τις συνεργασίες του με συγκροτήματα, ο Moore είχε και μία πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα.

 

Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα από την ηλικία των 8 ετών. Παρότι ήταν αριστερόχειρας, έπαιζε κιθάρα με το δεξί χέρι. Οι πρώτες του επιρροές ήταν από τον Πίτερ Γκριν, ο οποίος έγινε μέντοράς του, όταν ο Μουρ έπαιζε στο Δουβλίνο.

 

gary moore
Gary Moore

Το 1969 σε ηλικία 16 ετών,  εγκαταστάθηκε στο Δουβλίνο και έγινε μέλος του συγκροτήματος Skid Row μαζί με τους Noel Bridgeman και Brendan «Brush» Shiels.

 

Το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του Moore κυκλοφόρησε το 1973, με τίτλο Grinding Stone (υπό το όνομα «the Gary Moore Band»). Ουσιαστικά η σόλο καριέρα του ξεκίνησε το 1978, με την βοήθεια του Phil Lynott. Τότε σημείωσαν μεγάλη επιτυχία με το «Parisienne Walkways», και το άλμπουμ των Thin Lizzy, «Black Rose: A Rock Legend.»

Έπειτα από σειρά δίσκων της ροκ, ο Moore ασχολήθηκε με την μπλουζ μουσική και δισκογραφικά, στο Still Got the Blues, με συνεισφορές των Albert King, Albert Collins και George Harrison. Στο μπλουζ έμεινε ως το 1997, οπότε μεταπήδησε σε πιο σύγχρονους ρυθμούς, με το «Dark Days in Paradise», για να επιστρέψει το 2001 με το «Back to the Blues». Συνέχισε στην μπλουζ με τα Power of the Blues (2004), Old New Ballads Blues (2006), Close As You Get (2007) και Bad For You Baby (2008).

 

Ο Gary Moore απεβίωσε σε ηλικία 58 ετών τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 2011, στο ξενοδοχείο Kempinski Hotel στην Estepona της Ισπανίας, όπου βρισκόταν για διακοπές.

 

Δισκογραφία

Grinding Stone (1973)
Back on the Streets (1979)
G-Force (1980)
Gary Moore (1982)
Corridors of Power (1982)
Victims of the Future (1984)
Dirty Fingers (1984)
Run for Cover (1985)
Wild Frontier (1987)
After the War (1989)
Still Got the Blues (1990)
After Hours (1992)
Blues for Greeny (1995)
Dark Days in Paradise (1997)
A Different Beat (1999)
Back to the Blues (2001)
Power of the Blues (2004)
Old New Ballads Blues (2006)
Close As You Get (2007)
Bad for You Baby (2008)

Live albums

Live at the Marquee (1983)
We Want Moore! (1984)
Rockin’ Every Night – Live in Japan (1986)
We Want Moore Jagger – Live at the British National Music Day, 28 Ιουνίου, 1992 – Hammersmith Odeon, London, UK
Blues Alive (1993)
Live At Monsters Of Rock (2003)
Live At Montreux DVD – The Definitive Montreux Collection (2007)

Colosseum II (Μαζί με τους Don Airey, John Mole, Jon Hiseman)

Strange New Flesh (1976)
Electric Savage (1977)
War Dance (1977)

Τhin Lizzy

Night Life (1974) (συμμετείχε μόνο στο «Still in Love with You»)
Remembering – Part 1 (1976) (Compilation)
Black Rose: A Rock Legend (1979)
The Continuing Saga of the Ageing Orphans (1979) (Compilation)
The Adventures of Thin Lizzy (1981) (Compilation)
Life (1983)
Dedication: The Very Best of Thin Lizzy (1991) (Compilation)
Thin Lizzy Greatest Hits (2004) (Compilation)

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
loading...
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ